DIY – Ajándékdoboz saját kezűleg

DIY – Ajándékdoboz saját kezűleg

Sokszor van úgy, hogy csak pár csomag kávét (http://egeszsegesfeketekave.hu/termekek), egy két cukorkát, csokoládét vinnénk ajándékba, de olyan snassz csak úgy odaadni. A boltban vásárolható dobozok pedig többe kerülnek, mint az, ami benne van. Most mutatok egy egyszerű dobozt, ami gyorsan otthon is kivitelezhető, nem igényel nagyobb hozzáértést.

dsc_0399-small

Szükség van hozzá színes kartonpapírra, csomagolópapírra, celofánra (vagy egyéb átlátszó fóliára), celluxra és folyékony ragasztóra. A képen látható doboz méretei: 11 cm x 11 cm x 5,5 cm

Én kávékóstoló csomaghoz készítettem el a dobozokat:

dsc_0334-small

Egyszerűbb dolgunk van, ha van egy doboz, amit a méréshez használhatunk, mert így nem kell a derékszögekkel és mérésekkel vesződni. Én egy játék fakocka dobozát vettem mintául, rátettem a kartonpapírra és csak felhajtottam az élek mentén a papírt. Ha nincs ilyen a közelben, akkor ki kell mérni a kartonpapíron az oldalakat, ügyelve a derékszögekre. A képen látható, hogy milyen alakzatban kell kivágni a papírból a megfelelő darabot, majd gondosan behajtogatni. Az egymásra hajtogatott részeknél folyékony ragasztóval vagy ragasztópisztollyal rögzítsük.

dsc_0339-szammal

picmonkey-collagedoboz

A dobozt egy csomagolópapírból készített borítással tudjuk majd zárni. Ehhez szükségünk lesz egy 35 cm hosszú, 13 cm széles papírcsíkra. A papír két szélén 1 – 1 cm-t behajtunk és a teljes hosszon celluxszal rögzítünk (erre azért van szükség, hogy a kinyitásnál és a bezárásnál ne akadjon el a papír).

dsc_0349-small

A papírcsíkot „rápróbáljuk” a dobozra, meghajtogatva a széleknél és még mielőtt összeragasztanánk, kivágunk a doboz tetejére eső rész közepén egy kb 5 cm x 5 cm-es részt (képen pirossal jelölve).  Ezután a kivágott négyzet körül 1-1 cm távolságban a papír hátulsó részén ceruzával bejelölünk egy négyzetet (képen feketével jelölve) majd ollóval bevágjuk saroktól sarokig (képen zölddel jelölve).

1-small

Hátrahajtjuk az 1 cm-es részeket és celluxszal rögzítjük. A celofánból kivágunk egy 9 cm x 9 cm-es négyzetet, amit ugyanide a papír hátsó részére a széleknél celluxszal felragasztunk.

dsc_0345-small

Amikor ezzel végeztünk a papír másik oldalán az átlátszó keretnél matricával díszíthetjük az alkalomnak megfelelően (pl. karácsonyos felirattal, mikulással, szülinapi köszöntővel stb. ) Végül a dobozra ráhajtjuk körben és a megfelelő méret elérésekor (ne legyen se túl szoros, se túl laza) celluxszal összeragasztjuk (először kívülről, majd a dobozról lehúzva a belső résznél is.

KÉSZ!

dsc_0378-small dsc_0370-small dsc_0418-small dsc_0390-small dsc_0404-small dsc_0363-small

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.